Cane Corso Italiano özellikle ailesine karşı çok sevecen ve bağlıdır.Tüm aile bireylerini sevmesine rağmen bir tanesine her zaman daha çok bağlanır. Ailesini korumak için kaşısındaki’nin ne olduğunu önemseme’den,korkma’dan sonuna kadar gider.
Cane Corso Italiano Köpek Irkı Hakkında
Fiziksel Yapısı Ve Bakımı
Cane Corso Italiano Renkleri Siyah, Fawn, Chestnut Brindle, Gri, Siyah Çizgili, Kırmızı olabilir son yıllarda blue olarak renkleri görülmektedir fakat bu renk bir albino sorunu olduğundan güzel görünse bile güneşe ve deri
kanserine karşı hassastır. Bedensel ölçülerine gelince Boy: Dişi: 55–65 cm, Erkek: 63–72 cm Kilo: Dişi: 42–47 kg, Erkek: 48–55 kg olarak tanımlanabilir. Günümüzde 70 yada 80 kg olduğu görülen ve cane corso olarak lanse edilen köpekler diğer büyük farklı mastifler ile melezlenen köpeklerdir;bu ırk hiç bir zaman bu kilolara ve 85 cm yüksekliğe ulaşmayacaktır.
Yeterince egzersiz yaparsa bir apartman dairesinde rahatlıkla yaşayabilir. Uygun kendisini soğuktan ve sıcaktan koruyacak barınakları olması koşulu ile oldukça mutlu bir şekilde dışarıda yaşayabilir. Bu atletik cins, çok fazla düzenli egzersize ihtiyaç duyar. Mükemmel koşu arkadaşları olurlar ve her gün koşmazlarsa, en az bir uzun, tempolu günlük yürüyüşe çıkılmalıdır.
Cane Corso’yu taramak kürkü nedeniyle oldukça kolaydır fakat beden büyük olduğu için bu biraz zaman alabilir. Düzgün kürkünü haftada bir doğal kıllı bir fırça veya eldiven ile fırçalayın. Parlaklığı artırmak için köpekler için üretilmiş krem kullanın. Üç ayda bir (veya kirlendiğinde) hafif bir şampuanla yıkayın.
Diğer büyük ırklar gibi,bu ırkta kalça displazisine duyarlıdır. Aynı zamanda obeziteye yatkındır. Bu kadar iştahla yemek yiyen bir ırk yoktur.Bu nedenle aşırı beslemekten kaçının ve gün boyunca öğünleri parça parça(Günde 3 öğün) vermeniz önerilir.
Davranış Özellikleri ve Eğitimi
Cane Corso Italiano akıllıdır ve kolayca eğitilebilir. Çok yönlüdür ve çok çeşitli görevleri hızlı öğrenme yeteneği sayesinde kolayca yapabilir. Oldukça zeki ve büyük hayvanlardır. Bu nedenle deneyimsiz sahipler bu cinsi seçmek için iki kez düşünmelidir. Tüm aile üyelerine boyun eğmesi öğretilmelidir aksi halde kendi kararlarını alabilir. İtaat eğitimi tavsiye edilir.
Bu köpek ırkı birlikte büyümediği çocuklar ile sorun yaşayabilir.Bununla birlikte, riskleri azaltmak için, yavru köpeğin çocuklarla büyümesini sağlayın ve onlarla bol bol keyifli ve rahat zamanlar yaşatın. Bu cins aynı zamanda diğer evcil hayvanlara karşı utangaç ve yabancılara karşı da şüpecidir.
Tüm çoban köpeklerinde olduğu gibi, sosyalleşme, koruma görevi yada daha pek çok davranışın doğru olabilmesi için bu ırkta önemlidir.Diğer köpeklere . Küçük yaşlardan itibaren diğer köpeklerle iyice sosyalleşmelidir.
Geçmişi
Cane Corso soyu eski Roma savaş köpeklerinden gelmektedir.Bu tarihlerde özellikle kale kapıları gibi güvenlik için bekleyen askerlerin yanında yer alan koruma köpekleriydi. Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden çiftliklerde
alan koruma için kullanıldı,evlerde aile köpeği olarak beslendi ayrıca yaban domuzu avlarında çok sık kullanıldı.
Sanayileşme devrimi ile çiftlik hayatının azalması ile ırka ihtiyaç azaldı ve sayıları oldukça düştü. I ve II dünya savaşları tüm köpek ırklarına yaptığı gibi bu cinside yok olmanın eşiğine getirdir. 1970’lere gelindiğinde, güney İtalya’nın ücra bölgelerinde sadece birkaç köpek kalmıştı. Dr. Paolo Breber, köpekleri çocukluğundan hatırlayan Giovanni Bonnetti ile beraber 1973 yılında bu cinsle ilgilendi. Ertesi yıl, Breber köpeklerin bir kısmını satın aldı ve bir dergi makalesinde köpekler resmedildiğinde ve anlatıldığında başkalarının’da ilgisini çekti.. 1996 yılına gelindiğinde cins, Federation Cynologique Internationale tarafından tanındı. [mas_static_content id=”11435″]