Dutch Smoushond,kesin olarak kökeni bilinmeyen bir ırktır.Görüntüsü Minyatür Schnauzer benzediği için atasının Minyatür Schnauzer olduğu düşünülmektedir.1800’lerin sonuna doğru popüler olan bu ırk yüksek sosyetenin gözdesiydi.II.Dünya Savaşı sırasında nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı ancak 1970’leirn sonunda bu tehlike sona erdi.
Dutch Smoushond Özellikleri
Fiziksel Özellikleri
Uzun,dağınık ve çift katlı kürkü vardır.Tüy rengi açık kahverengidir.Ön bacakları ince ve tüylüdür.Arka bacakları ise
kaslıdır. Ayakları küçük ve yuvarlaktır.Burnu ve gözleri siyahtır.Kulakları üçgen şeklindedir ve düşüktür.Güçlü bir çenesi vardır.Vücudu dengeli ve yere yakındır.
Boy: Erkek: 37–42 cm,Dişi: 35–40 cm
Kilo: Erkek: 8–10 kg,Dişi: 8–9 kg
Yaşam süresi: 12-15 yıl
Karakteri
Çok arkadaş canlısı ve oldukça itaatkar bir ırktır.Özellikle çocukların en yakın arkdaşıdır. Yabancılara karşı agresif tavırlar sergilemez ama yanlarında sessiz ve hareketsiz durur.Farklı ortamlara uyum sağlamakta diğer ırklara kıyasla çok daha iyidir.İyi bir bekçi köpeğidir ancak havlamaya başladığı takdirde çok uzun süre devam eder.Havlama alışkanlığı yoktur ama edindiği takdirde çok gürültücü olabilir.Bu nedenden dolayı havladığı zaman ödüllendirilmemelidir.
Eğitilebilirlik düzeyi yüksektir ve inatçı bir köpek olmadığı için kolay bir eğitim süreci vardır.Ancak dikkati çabuk dağıldığı için eğitim süresi çok uzun tutulmamalıdır.Her ırkta olduğu gibi yavruluk döneminde sosyalleştirmek oldukça önemlidir.Diğer hayvanlarla da çok iyi anlaşır.
Enerji seviyesi fazladır ve günde 40-45 dakikalık egzersize ihtiyaç duyar.Özellikle uzun yürüyüşleri çok sever.Aynı zamanda yüzmeyi de çok sever.Sık olmamak şartıyla yüzmeye götürülebilir.Egzersiz ihtiyacı karşılandığı takdirde apartmanda yaşayabilir.Küçük hayvanları kovalama huyu vardır,bu nedenden dolayı tasmasız gezdirilmemelidir.
Bakımı
Bakımı kolay olan bir köpektir.Düzenli egzersize ihtiyacı vardır.Mide torsiyonu veya şişkinlik riskini azaltmak için yemeklerden bir saat önce ve yemeklerden iki saat sonra herhangi bir egzersizden kaçınılmalıdır.Her ırkta olduğu gibi kuru mama ve veterinerin önerdiği ek gıdalar dışında bir şey verilmesi sakıncalıdır.Yılda iki defa yıkanmalıdır ancak tüy yapısından dolayı çabuk kirlenir.Tüylerindeki kir ve toz nemli bir bez yardımıyla zaman zaman temizlenebilir.Haftada iki defa taranmalıdır.
[mas_static_content id=”11435″]