Field Spaniel,kökeni İngiltere’ye dayanan bir ırktır.19.yüzyılda genellikle avcılık yetenekleriyle ön plana çıkan bu köpek,mükemmel becerileriyle de kısa zamanda yarışmalarda ön plana çıktı ve popülaritesi oldukça arttı.Bu artış ile beraber melezleme çalışmaları yapıldı ancak bu yapılan melezlemeler Field Spaniel ırkının çoğu yeteneğinin kaybolmasına sebep oldu.Bu nedenden dolayı belli bir süre sonra melezleme çalışmalarına son verildi.
Field Spaniel Özellikleri
Fiziksel Özellikleri
Tek katlı kürke sahiptir.Orta derecede uzun ve dalgalı tüyleri vardır.Siyah,Karaciğer Rengi, Siyah ve Bronz, Liver Roan, Blue Roan, Liver & Tan tüy renkleri bulunur.Orta büyüklükte bir köpektir ve oldukça iyi bir avcıdır.Kısa bacaklarına rağmen oldukça hızlı koşar ve ileri düzey bir koku alma yeteneği vardır.
Boy: Dişi :42 – 44 cm ,Erkek : 43 – 45 cm
Kütle: Dişi : 14 – 17 kg ,Erkek : 17 – 20 kg
Yaşam süresi: 10–12 yıl
Karakteri
Sevecen,özgürlüğüne düşkün ve sadık bir ırktır.İlk başta yabancılara karşı mesafeli bir tavır sergilese de insanlarla
vakit geçirmeyi çok sever.Her ırkta olduğu gibi yavruluk döneminde sosyalleştirmek oldukça önemlidir. Eğitilebilirlik düzeyi oldukça yüksektir ve aktivitelerden çok hoşlanır.Oldukça sakin ve sempatik bir köpektir.İlk defa köpek besleyecekler için oldukça uygun bir ırktır.Çocuklarla da çok iyi anlaşır.Enerji seviyesi yüksek olduğu için apartmanda beslenmesi tavsiye edilmez.Bahçede besleniyor ise çit yardımıyla özel bir alan yapılmalıdır.Bağlı durmaktan hiç hoşlanmaz.Avcılık yetenekleri çok gelişmiş olduğundan dolayı etrafı koklamak ve hayvanların peşinden koşmak sıkça yaptığı şeylerdendir.
Bakımı
Çok fazla bakım isteyen bir ırk değildir ancak tüylerinin haftada bir düzenli olarak taranması gerekmektedir.Yılda iki defa yıkanması yeterlidir.Kulak ihtihapları çok yaygın olduğu için kulak bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Dişlerinde tartar oluşumunu engellemek için de dişleri fırçalanmalıdır.
Bahçe ortamında beslenmiyorsa tırnakları kendiliğinden aşınmaz bu nedenden dolayı tırnaklarının ayda bir defa kesilmesi gerekir.Ancak tırnakları çok derinden kesmek oldukça tehlikelidir ve kan damarlarına zarar verebilir.Bu nedenden dolayı tırnak kesimi için veterinere götürülmesi önerilir.
[mas_static_content id=”11435″]