Hovawart

Hovawart,kökeni Almanya’ya dayanan çok iyi bir arama-kurtarma köpeğidir.Aynı zamanda çok iyi bir koruma köpeği olan bu ırk 2010 yılında AKC tarafından kabul edilmiştir.

Hovawart Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

 

Orta büyüklükte bir köpektir.Sarı,siyah ve zaman zaman altın rengi tüy rengine sahip olabilir.Yumuşak ve uzun tüy

Hovawart
Hovawart

yapısı vardır. Mevsim geçişlerinde tüy dökse de genel olarak orta düzey tüy döker.Alerjisi olanlar için sakıncalı bir ırk olabilir.Kürk yapısından dolayı mevsim değişikliklere adapte olamaz. Çok soğuk ve çok sıcak havalar için uygun bir yapısı yoktur.Uzun ve siyah bir burnu vardır.Kulakları düşüktür.

Boy: Erkek: 63–71 cm, Dişi: 59–65 cm

Kilo: Erkek: 25–40 kg, Dişi: 25–39 kg

Yaşam süresi: 11-14 yıl

Karakteri

Çok sevgi dolu ve arkadaş canlısı bir ırktır.Çocuklar en yakın arkadaşıdır.En güçlü kişilik özellği,bölgesini savunma ve sürüsündeki bireyleri korumaya yönelik sürekli ihtiyacıdır.Asla yorulmayan ve pes etmeyen yapısından dolayı sürekli olarak mükemmel koruma sağlar. Genellikle çok sessiz bir ırk olsa da, yüksek sesi ve derin havlamaları, tehdit olarak gördüğü herhangi bir yabancıyı engellemek için yeterli olacaktır.

Genellikle şüpheci ve yabancılara karşı temkinlidir,ancak ailesinin bu yabancıyı kabul ettiğini gördüğünde,yavaş yavaş ısınacaktır.Eğitilebilirlik düzeyi çok yüksektir ancak inatçı bir ırk olduğundan dolayı eğitime yavruluk döneminde başlanmalıdır.Otoriter ve pozitif bir eğitimle çok iyi sonuçlar alınacaktır.

Bahçe ortamında bağlı kalmadan kedine ait bir alanda yaşaması onun için çok iyidir. Apartmanda beslenmesi tavsiye edilmez.Çok enerjik bir ırk olduğu için enerjisini atamadığı takdirde eşyaları kemirme ve zarar verme gibi davranışlar sergileyebilir.Sahibiyle vakit geçirmekten ve açık havada spor yapmaktan çok keyif alır.Her ırkta olduğu gibi yavruluk döneminde sosyalleştirmek oldukça önemlidir.

Bakımı

 

Bakımı kolay ve genel olarak sağlıklı bir köpektir. Her ırkta olduğu gibi bazı fiziksel problem söz konusu olabilir.Bunlar;kalça displazisi ve hipotiroidizmdir. Haftada bir defa taranması ve yılda iki defa yıkanması gerekir. Tüylerindeki kir ve toz nemli bir bez yardımıyla ara sıra temizlenebilir.Her gün yaklaşık 40-45 dakikalık egzersiz yapmalıdır.Mide torsiyonu veya şişkinlik riskini azaltmak için yemeklerden bir saat önce ve yemeklerden iki saat sonra herhangi bir egzersizden kaçınılmalıdır. Kuru mama ve veterinerin önerdiği ek gıdalar dışında bir şey verilmesi sakıncalıdır.Kulak yapısından dolayı kulakları havasız kalabilir bu yüzden düzenli olarak kulak temizliği yapılmalıdır.

[mas_static_content id=”11435″]

Yazar Hakkında