İngiliz Bull Terrier Irkı

İngiliz Bull Terrier olarak bilinen bu ırk,çok güçlü dövüş köpekleri yaratmak amacıyla İngiliz Terrier ve Bulldog cinsi köpeklerin çiftleştirilmesi sonucu 19.yüzyılda ortaya çıkmıştır. Ardından boyunun daha fazla büyümesi için İspanyol Pointer cinsiyle çiftleştirilmiştir ve bunun sonucunda daha dayanıklı ve güçlü bir dövüş köpeği ortaya çıkmıştır.Kısa bir zaman sonra köpek dövüşlerinin yasaklanmasıyla,beyaz renkteki yavruların ortaya çıkması için Dalmaçyalı cinsi ile çiftleştirilmiştir.

İngiliz Bull Terrier Fiziksel Özellikleri

Oldukça kaslı ve güçlü bir köpektir. Genellikle beyaz renginin yanında kızıl veya siyah renkli tüylere sahip olanları da bulunur.Yüzü,diğer köpeklere kıyasla oldukça farklı ve karakteristik bir şekle sahiptir. Burnunda hiç çıkıntı yoktur ve direk alın ile birleşir.Tüyleri sık ve ince yapıdadır. Tüy yapısından dolayı soğuk havalara dayanaklı bir ırk değildir.Gözleri ise küçük ve oval şekildedir.

İngiliz Bull Terrier

Kulakları üçgen ve orta boyuttadır. İngiliz Bull Terrier erkeği dişisine göre çok daha kaslıdır ve dışarıdan kolayca fark edilebilir.Kuyruğu ortalama bir köpek kuruğuna göre oldukça kısadır.Kuruğunun başlangıç kısmı kuruğunun ucuna göre daha kalındır.Çok fazla görülmesede siyah veya kızıl lekeler vücudunda görülebilir.

Boy :Erkek: 53-56 cm,Dişi: 52-55 cm

Kilo :Erkek: 21-28 kg,Dişi: 20-26 kg

Yaşam süresi :10-13 yıl

Karakteri

Genel olarak agresif bir ırk olarak bilinse de bu tamamıyla yetiştirilme tarzına bağlıdır. Sanılanın aksine düzgün bir yetiştirildiği takdirde oldukça sevecen bir ırktır.Eğitilebilirlik düzeyi oldukça yüksektir.Sert bir eğitim hiçbir ırkta olumlu sonuç vermediği gibi bu ırkta da vermeyecektir.Sert bir eğitime sert dönüşler yapan bir ırktır.Her ırkta olduğu gibi yavruluk döneminde sosyalleştirmek oldukça önemlidir.
Koruma içgüdüsü fazla olduğu için oldukça iyi bir bekçi köpeğidir.

İngiliz Bull Terrier

Enerjiktir ve sahibiyle vakit geçirmeyi çok sever.Aynı zamanda sahibine oldukça sadıktır.Cesur,inatçı ve atletiktir.Çoğu ülkede tehlikeli köpek sınıfına girdiği için tasmasız ve ağızlıksız dolaşamayacağı yerler vardır.Bu nedenden dolayı yavruluk döneminde tasma ve ağızlığa alıştırılması önemlidir. Soğuk havaları sevmeyen bir köpektir bu nedenden dolayı bahçe ortamında besleniyorsa kulübenin ısıtılması önemlidir.Isıtma,ısıtıcı ampul yardımı ile yapılabilir.

Bakımı

Tüylerinin kısa olmasından dolayı fazla bakım isteyen bir ırk değildir. Haftada bir defa taranması yeterlidir.Tırnak kesimi ve diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Oldukça iştahlı bir köpektir.Ne kadar mama verilirse o kadar yediğinden dolayı normalde tüketmesi gerekenden fazla mama verilmemelidir.

Yazar Hakkında