İtalyan Pointer Irkı

İtalyan Pointer,geçmişi oldukça eskilere dayanan bir ırktır.Kimilerine göre 1600’lü yıllarda kimilerine göre 1500’lü yıllarda ortaya çıktığı söylenir.Kökeni tam olarak belli olmasa da İtalya ve İngiltere olarak kabul edilir.Bu nedenden dolayı bir diğer ismi de İngiliz Pointer’dır.1876 yılında Amerika’ya getirilmiştir ve sonrasında oldukça popüler bir ırk haline gelmiştir.

İtalyan Pointer, diğer adıyla İtalyan Kurdu veya İtalyan Avcı Köpeği, özellikle avcılıkta kullanılan bir köpek ırkıdır. Resmi adı Bracco Italiano’dur. Ortaçağ İtalya’sında avcılık için üretilmiş olan bu köpekler, özellikle kuş avcılığında yetenekli olmaları için geliştirilmiştir.

İtalyan Pointer Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

Oldukça kaslı ve güçlü bir köpektir. İri cüssesi ile sert ve zorlu havalara karşı oldukça dayanıklıdır. Tüylerinin

kısa olmasından dolayı soğuk havalara uygun değildir. Oldukça uzun bir yüzü vardır. Kulakları ise sarkıktır. Kuyruğu oldukça uzun ve aynı zamanda oldukça incedir. Benekli tüy deseni ile oldukça ilgi çekicidir. Tüylerinin yapısı ince ve sıktır. Bacakları zayıf gözükür fakat oldukça kaslı ve güçlüdür.. Genel itibariyle oldukça uzun bir köpektir ve oldukça fit bir görünüşe sahiptir.

Boy: Erkek:58-68 cm,Dişi:54-61 cm

Kilo: Erkek:26-40 kg,Dişi:25-39 kg

Yaşam süresi: 12-15 yıl

Karakteri

Oldukça nazik,sakin ve sevecen bir köpektir. Sahibine karşı bağlı ve itaatkardır. Eğitilebilirlik seviyesi orta

italian pointer

düzeydir ve eğitim sırasında dikkati çok kolay dağılabilir.Uzman eğitmenlerle veya sahibinin verdiği düzenli ve iyi bir eğitimle oldukça iyi sonuçlar elde edilebilir.Eski zamanlarda av köpeği olarak kullanıldığı için avcılık iç güdüleri oldukça yüksektir. Av sırasında avını izler,hareket etmez,avının en savunmasız halini bekler ve saldırır.

Bu üstün gelişmiş av yetenekleri sayesinde dünyanın en iyi av köpekleri arasında yer alır. Her ırkta olduğu gibi yavruluk döneminde sosyalleştirmek oldukça önemlidir. Oyuncu ve enerji seviyesi yüksek bir ırktır bu nedenden dolayı enerjisini attığı takdirde apartman dairesinde de rahatlıkla yaşayabilir.

Bakımı

Çok fazla tüy döken bir ırk değildir.Haftada bir defa tüylerinin taranması yeterlidir. Açık havada yaşayabilir fakat tüy yapısı gereği çok soğuk havalarda kalmaması gerekir bu nedenden dolayı kulübesinin için sıcak olmalıdır. Ama apartman yaşamını bahçe yaşamına tercih eder. Apartman yaşamı onun için daha uygundur. Eğitimine oldukça dikkat edilmesi lazımdır küçük yaşlarda eğitimine başlanması gerekmektedir. Yılda iki defa banyo yaptırılmalıdır.

Yazar Hakkında