Jämthund

Jämthund,kökeni İsveç’e dayanan aynı zamanda İsveç Sığın Tazısı olarak da bilinen bir ırktır ve kurda benzeyen dış görünüşü ile yıllar boyu ilgi odağı olmuştur.Çok uzun yıllardan beri var olan bir ırk olduğu düşünülmektedir.

Günümüzde genellikle ailelerin tercih ettiği bir köpek olsada,başlangıçta bekçi ve av köpeği olarak aktif rol oynamıştır.Büyük hayvanları bile cesur ve kaslı yapısıyla kolaylıkla avlayabilmiştir.

Jämthund Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

Kurtlara çok benzediği için çoğu zaman birbiriyle karıştırılırlar.Kalın ve çift katlı kürkü sayesinde soğuk havalara oldukça dayanıklıdır.Gri,koyu gri ve açık gri tüy renkleri vardır.Dikdörtgen bir vücut yapısına sahiptir ve uzun bacakları vardır.Aynı zamanda çok kaslı ve güçlüdür.Dik ve üçgen kulakları oldukça büyüktür.Yüzündeki renk geçişleri maske görünümü vermektedir.

Kilo: Erkek: 23–32 kg, Dişi: 22–29 kg

Boy: Erkek: 58–65 cm, Dişi: 52–59 cm

Yaşam süresi : 10-13 yıl

Karakteri

Atletik,sadık ve enerjik bir köpektir.Aynı zamanda sakindir.Karda oynamayı çok sever.Sıcak iklime uygun bir ırk

Jämthund
Jämthund

değildir bu nedenden dolayı sıcak yerlerde beslenmesi önerilmez. Eğitilebilirlik düzeyi oldukça yüksektir ancak inatçı bir ırk olduğu için clicker ve ödül maması yardımıyla pozitif ve otoriter bir eğitim gerekir.Her ırkta olduğu gibi yavruluk döneminde sosyalleştirmek oldukça önemlidir.

Avlanma içgüdüleri fazla olduğu diğer hayvanlara karşı kimi zaman saldırgan tavırlar sergileyebilir ancak insanlara karşı çok sefkatlidir.Özellikle çocuklarla oynamayı çok sever ve onları her daim korur.Evde başka bir hayvanla beslenecek ise yavruluk döneminde alıştırılmalıdır.Aksi halde baskınlık kurma ve bölgesini korumak adına agresifleşebilir.Aynı zamanda küçük hayvanların peşinden koşma isteği vardır bu nedenden dolayı tasmasız gezdirilmemelidir.

Bakımı

Genel olarak görülen hastalıklar şunlardır;kalça displazisi,dirsek displazisi,cilt alerjileri,deri alerjileri,progresif retinal atrofi. Obeziteye yatkınlıkları vardır bu nedenden dolayı beslenmesi kontrollü yapılmalıdır.Kuru mama ve veterinerin önerdiği ek gıdalar dışında bir şey verilmesi sakıncalıdır.Yılda iki defa yıkanması gerekir ancak tüylerindeki toz ve kir nemli bir bez yardımıyla arada bir temizlenebilir. Kulak temizliği de düzenli olarak yapılmalıdır.

[mas_static_content id=”11435″]

Yazar Hakkında