kedilerde ağız kokusu

Kedilerde ağız kokusu, tıbbi terim olarak da bilinen ağız kokusu, genellikle tartar ve plak birikiminin neden olduğu periodontal (diş eti) hastalığından kaynaklanan bir durumdur.kedilerde ağız kokusu

Persler ve siyam kedilerde dahil olmak üzere bazı kedi ırklarının ağız kokusu diğerlerine göre daha fazla olduğu görülmektedir.

Kedinizde ağız kokusu ve diş eti hastalığı gibi bazı durumlar söz konusu ise bu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.  kedinizin ağız kokusundan mustarip olabileceğine dair işaretler varsa, doğru teşhis ve tedavi süreci için öncelikle veterinerinize danışmalısınız. İşte kedilerde ağız kokusunun belirtileri, nedenleri ve tedavileri hakkında bilmeniz gerekenler.

Kedilerde Ağız Kokusunun Belirtileri

Kedilerde ağız kokusu, çok rahatsız edici ve kokuşmuş bir kokunun birincil belirtisini ortaya çıkarır. Diğer ilişkili semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Çok fazla salya akması
  • anoreksi (iştahsızlık)
  • Patilerini sürekli ağızına götürmesi

Kedilerde Ağız Kokusunun Nedenleri

Kedilerde ağız kokusu en yaygın olarak periodontal hastalık, özellikle plak ve tartar oluşumu nedeniyle ortaya çıkar.

Diğer sık ​​görülen nedenlerden bazıları, dişlerin içinde ve çevresinde ceplerde biriken küçük yiyecek parçacıklarıdır. Aynı zamanda ağızda ölü doku ve ağızda kanama olmasından kaynaklıdır.

Nadir durumlarda, travma da kedilerde ağız kokusuna neden olur.

Veteriner Tedavisi

Kedinizin ağız kokusu çektiğini hissederseniz, veterineriniz ağız ve dişlerini uygun bir şekilde muayene etmek isteyecektir. Ayrıca, kötü kokunun temel nedenini bulmada x-ışınlarını çok yararlıdır. X ışınları kokunun kaynağını tespit etmekte önemli araçtır.

Tedavi sağlarken, dişlerin kapsamlı bir şekilde temizlenmesi genellikle bir başlangıç ​​noktasıdır. Bu işlem, bir kedi anestezi altındayken gerçekleşir ve dişlerin parlatılmasını da içermektedir.

Sorunun hasarlı veya çürüyen dişler olduğu durumlarda, veterinerinizin dişleri tek tek çekmesi gerekir. Ağızdaki kanamanın sonucuysa, veterineriniz ilaç önerir.

Her zaman olduğu gibi, veterineriniz kedinize herhangi bir ilaç reçete ederse. Kesin dozaj ve sıklık talimatlarına bağlı kalmanız ve tüm ilaç tedavisini tamamlamanız hayati önem taşır.

Genel olarak, uygun bir diş bakımı ve temizlik rutini uygulayarak kedinizin ağız kokusu geliştirme şansını denemek ve azaltmak en iyisidir. Veterineriniz, kullanmanız için güvenli ve uygun ürünler konusunda size tavsiyelerde bulunabilir ve kediniz için bir temizlik programı önerir.

Kediniz ağız kokusundan muzdarip mi? Nedenini bulmak için veterinere götürdünüz mü? Aşağıdaki yorumlarda bize anlatabilirsiniz. [mas_static_content id=”11435″]

 

Yazar Hakkında