Keneler Hakkında Kısa Bilgi
Keneler Türkiye’de yılın her mevsiminde köpekler (ve insanlar) için bir sorundur. Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer hakkında bilgi aktaralım önce. Sıcaklıklar yükseldiğinde ve siz ve köpeğiniz dışarıda daha fazla zaman geçirdiğinizde, bu kan emici haşereler daha büyük bir tehdit haline gelir. Keneler, uzun otların ve çalıların üzerine oturur, köpeğinizin yanından geçmesini bekler, böylece kendilerini ona bağlayabilirler.
Kenelerin önlenmesi ciddiye alınmalıdır ve sadece bu eklembacaklılar birçok insanı tiksindirdiği için değil –
keneler aslında epeyce ölümcül hastalık taşırlar. Bu hastalıkların bazılarının tedavisi yoktur, bu nedenle keneleri kontrol etmek ve çıkarmak konusunda titiz olmak önemlidir.
Keneleri önlemeye yönelik herhangi bir ilacı kullanmadan önce veterinerinizle konuşun çünkü köpeğinizin yaşı ve cinsi, konumunuz ve alışkanlıklarınız neyin en iyi sonucu vereceğini belirleyecektir.
Hazır ol
Veterinerler, en iyi savunmanın iyi bir saldırı olduğunu ve dışarıdan döner dönmez köpeğinizi kenelere karşı iyice kontrol etmenizi önerir. Küçük yumruları aramak için ellerinizi köpeğinizin her yerinde dikkatlice gezdirin. Üzerinde bir kene bulursanız, köpeğinizi veterinere götürmek zorunda değilsiniz –Kenenin kafası dahil olmak üzere tüm keneyi ince uçlu cımbız veya özel olarak tasarlanmış bir kene çıkarma kancası ile nasıl güvenli bir şekilde çıkaracağınızı bildiğiniz sürece.
Veterinerler “ Kene yaklaşık 48 saat takılı kalmışsa, Lyme hastalığı gibi bir hastalığı bulaştırabilir veya enfeksiyona neden olabilir, bu yüzden içeri girer girmez köpeğinizi ve kendinizi kontrol etmelisiniz”.
1. Baş ve Kulaklar
Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer
Köpekler meraklı yaratıklardır, kafalarını her şeye sokarlar, bu nedenle kenelerin kafalarına ve kulaklarına girmelerinin çok olasılığı var. Pek çok yarık ve saklanma yeri ile kulaklar aç bir kene için mükemmel bir yuvadır. Köpeğinizi kontrol ederken, keneler yapışabilir ve uzun süre fark edilmeyebileceğinden, kulakların dışına ve ayrıca kulağın derinliklerine baktığınızdan emin olun. Köpeğiniz başını sallıyor ve kulağını kaşıyorsa, bu bir şeylerin ters gittiğinin kesin bir işaretidir.
2. Ayak parmakları
Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer
Keneler, bulunamayacakları yerlerde saklandıkları için, köpeğinizin ayak parmakları arasında emekleme ve tutunma sık görülen bir durumdur. Onları ayak parmakları arasında veya hatta ayağın alt kısmında pedlerin yakınında bulabilirsiniz. Köpeğinizin ayaklarını yaladığını veya çiğnediğini fark ederseniz, onu rahatsız eden bir şey olabilir ve bu bir şey kene olabilir.
3. Kuyruk
Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer
Keneler karanlık, nemli alanları sever, bu nedenle kuyruğun alt tarafı keneler için harika bir yuva. Çoğu sahip, köpeğin kuyruğunun altını, özellikle de tabanın yakınında düzenli olarak kontrol etmediğinden, bir kene oldukça uzun bir süre fark edilmeyebilir. Köpeğinizin kalın kürkü varsa, onu taradığınızdan ve iyice araştırdığınızdan emin olun. İnce bir tarak, muhtemelen kuyruğun altına yapışmış bir kene yakalayacaktır.
4. kasık
Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer
Çoğu köpek sahibi, köpeğinin genital bölgelerini kontrol etmeye pek hevesli değildir. Bununla birlikte, bu bölge, vücutta takılmak gibi gerçekten keneler oluşturan bir başka karanlık, nemli bölgedir. Keneler yapışabilir ve köpeğin kürkü ve kuyruğu tarafından uzun süre gizlenebilir.
5. Göz kapakları
Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer
Göz kapaklarının yakınında pek çok kene fark edilmez çünkü cilt etiketleri veya göz akıntısı ile karıştırılırlar. Ne yazık ki, birçok köpek sahibi, köpeğinin göz kapağında bir kene olduğunu fark ettiğinde, kene uzun bir süre yapışıktır. Bu ideal değildir, çünkü bir kene ne kadar uzun süre takılı kalırsa, hastalığın bulaşma olasılığı o kadar artar.
6. Yaka Altında
Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer
Pek çok köpeğin tasmaları nadiren çıkarılır ve bunun iyi bir nedeni vardır – köpeğinizde her zaman uygun bir kimlik bulundurmanız önemlidir. Keneler, köpeğinizin tasmasının altına, kimse fark etmeden, genellikle kene görülebilecek kadar büyük olana kadar yapışabilir – bu, bir süredir orada olduğu anlamına gelir. Bazen, tasmanın kendisinin çıkarılması ve kontrol edilmesi, sadece altında sürünüyorsa bir kenenin takılmasını önleyecektir. Durum ne olursa olsun, kapsamlı bir kene kontrolü yapmak için tasmayı çıkarmak önemlidir.
7. Koltukaltı
Köpeğinizde Kene Arayabileceğiniz 7 Yer
Kenelerin yapışması için başka bir yaygın yer, köpeğin ön bacaklarının vücuduyla birleştiği yerin yukarısıdır – buna koltuk altı bölgesi diyoruz. Köpeğin ulaşmasının veya sizin görmenizin zor olduğu güzel ve karanlık bir alandır.
Unutmayın keneleri köpeğinizden temizlemek sadece köpeğinizin sağlığı için önemli değil sizin sağlığınız açısından da önemlidir. Bu aynı zamanda birçok bulaşıcı hastalığın önlenmesi demektir.
[mas_static_content id=”11435″]