Köpeklerde Addison Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde Addison hastalığı, kısaca; dengesiz elektrolitler nedeniyle bir köpeğin çok hastalanmasına neden olabilen hormonal bir hastalıktır. Köpeklerde Addison hastalığı hakkında okurlarımıza bilgiKöpeklerde Addison Hastalığı ve nasıl tedavi edileceğini daha yayımlanan bir yazımızda anlatmıştık. Bu yazımızda biraz daha tıbbi ve detaylı bir şekilde hastalığın başlangıç ve tedavi sürecinden bahsetmeye çalışacağız. İyi okumalar

Addison Hastalığı

Addison Hastalığı Nedir?

Köpeklerde Addison hastalığı için bilimsel terim, genellikle “düşük adrenal hormonlar” anlamına gelen bir terim olan hipoadrenokortizmdir. Addison hastalığı, adrenal bezler vücudun elektrolitlerini dengede tutmak için gerekli olan yeterli miktarda hormonu üretmediğinde ortaya çıkar.

Böbreküstü bezleri böbreklerin yakınında bulunan küçük bezlerdir. Bir köpek stres yaşadığında, normal böbreküstü bezleri vücudun stresin fizyolojik etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için ekstra kortizol üretir. Bununla birlikte, yeterli kortizol üretemezse vücut normal şekilde çalışmaya devam edemez. Vücuttaki su ve elektrolitler dengesizleşerek ciddi hastalıklara yol açar.

köpeklerde Addison hastalığı en çok genç ve orta yaşlı köpeklerde görülür. Bu hastalığa yakalanan vakaların  Çok daha az yaygın köpekler, başka durumda daha  Cushing hastalığı kortizol aşırı üretimine neden olur.

Belirtiler:

Addison Hastalığı olan köpekler ilk başta hiçbir belirti göstermeyebilir. Belirtiler ortaya çıktığında, hafif ila şiddetli arasında ağrılar görülebilir. Addison hastalığının belirtilerinin belirsiz olabileceğini ve diğer hastalıkların belirtilerine benzer olabileceğini unutmayın.

  • Kusma
  • İshal
  • Letarji
  • Zayıflık

Köpeklerde Addison Hastalığının Nedenleri

Birincil Addison hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Adrenal dokunun immün aracılı yıkımı nedeniyle meydana geldiğine inanılmaktadır. İkincil Addison, bir dış faktör nedeniyle adrenal bezlere bir tür hasar verildikten sonra ortaya çıkar. Bu faktör travma, tümör ve hatta diğer hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar olabilir.

Bazı köpek ırkları Addison hastalığına yatkın olabilir. Bu, Sakallı Collie, Danua, Portekiz Su Köpeği, Standart Kaniş, West Highland Beyaz Teriyeri ve sayamadığımız birçok cinsi içerir.

Addison

Köpeklerde Addison Teşhisi

Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın tıbbi geçmişini ve mevcut rahatsızlığını gözlemleyerek başlayacaktır. Daha sonra fizik muayene yapılacaktır. Addison’lu köpeklerde dehidratasyon, zayıf nabızlar ve / veya yavaş, düzensiz kalp atışı olabilir. Bununla birlikte, köpeğinizin semptomlarının gerçek nedenini belirlemek için laboratuvar da test yapması gerekecektir. Veterineriniz muhtemelen elektrolitli kan kimyası ve tam kan sayımı gibi rutin laboratuvar testleriyle başlayacaktır. Bir idrar tahlili de gerekli olabilir.

Addison hastalığı olan köpeklerde, kan çalışmasının yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi göstermesi yaygındır. Bu bir elektrolit dengesizliğidir. Böbrek değerleri bu hastalıktan etkilenebilir. CBC ve idrar tahlili anormal olabilir veya olmayabilir.

Addison hastalığının varsayımsal bir teşhisi, ilk test sonuçlarına dayanılarak yapılabilir, ancak teşhisi doğrulamak için ek testler gereklidir. Çoğu durumda, bir ACTH( beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ve adrenal bezlerden kortizol hormon seviyesinin ölçümü) stimülasyon testi bir sonraki adımdır. Bu sonuçlar Addison hastalığının köpeğinizde mevcut olup olmadığını doğrulayacaktır.


Diğer faktörler köpeğinizin kortizol seviyelerini etkileyebileceğinden, kesin olmayan bir test sonucu daha fazla teşhis testi gerektirebilir. Veterineriniz tüm sonuçları yorumlayacak ve köpeğiniz için sonraki adımları göz önünde bulunduracaktır.

Köpeklerde Addison Hastalığının Tedavisi

Addison’lu çok hasta bir köpeğin tipik olarak stabilize olana kadar hastaneye kaldırılması gerekecektir. 2  Bu hastalığa Addison krizi denir. Köpekler genellikle çok zayıftır ve kusma ve / veya ishal yaşarlar. Elektrolit dengesizliği, daha fazla komplikasyondan kaçınmak için sıvı tedavisi ve ilaçlarla dikkatli bir düzeltme gerektirir.

Neyse ki, Addison hastalığının çoğu vakası, köpeğin elektrolitleri düzenlendikten sonra ilaçla tedavi devam edebilir..

Addison köpeğinin devam eden bakımı tipik olarak glukokortikoidlerin (genellikle prednizon) değiştirilmesini içerir ve çoğu hasta mineralokortikoidlerin desoksikortikosteron pivalat veya fludrokortizon ile değiştirilmesini gerektirir. Elektrolitlerin dengede olduğundan emin olmak için rutin laboratuvar testleri gereklidir.

Addison hastalığı olan bir köpek hafifçe hastalanırsa, o köpeğin mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından görülmesi önemlidir. Bir Addison krizi her an ortaya çıkabilir. Köpeğiniz tedaviye ne kadar hızlı başlayabilirse, kriz o kadar hafif atlatılır.

Hasta köpek

Addison Hastalığı Önlenebilir mi?

Bir köpeğin birincil Addison hastalığına yakalanmasını engellemenin bir yolu yoktur. Herhangi bir ilaç kullanırken köpeğinizin dikkatlice düzenlenmesini sağlayarak ikincil Addison’lardan kaçınılabilir. Rutin muayeneler, veterinerinizin İkincil Addison’lar için risk faktörlerini belirlemesine de yardımcı olabilir.

Erken teşhis, Addison hastalığını iyileştirmesini kolaylaştırabilir. Rutin laboratuvar çalışması için veterinerinizin tavsiyelerine mutlaka uyun. Hafif anormallikler köpeğiniz gerçekten hastalanmadan önce veteriner kontrollerini düzenli olarak uygulanması, köpeğinizin birçok hastalık etkenlerini daha çabuk atlatması için önemli bir adım olacaktır.

Yazar Hakkında

Bir Cevap Bırakın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir