Köpeklerde Anaerobik Bakteriyel Enfeksiyon serbest oksijen yokluğunda en iyi şekilde çoğalan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Bu bakteriler genellikle diş etlerinin çevresinde ağızda gelişir; derinin delinmesinden kaynaklan derin yaralarda; kırık kemiğin neden olduğu, kemiğin yüzeye çıktığı hasarlarda; ve diğer hayvanlardan gelen derin ısırık yaralarında. Bir yara çok yavaş iyleşiyorsa anaerobik enfeksiyondan şüphelenilmelidir.
Anaeroblar vücudun kimyasal yapısının normal bir parçası olsalar da, karın, vajinal kanal, bağırsaklar ve ağızdasimbiyoz içinde yaşarken, ameliyat, derin yaralanmalar veya iç enfeksiyonlar gibi bakteri dengesini bozan bir şey olduğunda, bunlar bakteriler köpeğin dokusunu istila ederek derin enfeksiyona ve doku ölümüne yol açabilir. Anaerobik enfeksiyon tedavi edilmezse şoka ve hatta ölüme neden olabilir.
Köpeklerde Anaerobik Bakteriyel Enfeksiyon Belirtileri
Anaerobik enfeksiyonun nedenine bağlı olarak, köpekler çeşitli semptomlar gösterebilir. Örneğin, bir yara
nedeniyle anaerobik bir bakteriyel enfeksiyon geliştiren köpeklerde ısırık izleri görülebilir yada yaradan irin sızabilir aynı durum açık kırıklardda (kemiğin dışarı çıktığı yerde) olabilir. Ayrıca, anaerobik bakterilerle enfekte olmuş yaraların iyileşmesi yavaş olacaktır. Köpeklerde anaerobik bakteriyel enfeksiyonların diğer yaygın semptomları arasında ateş, topallık, yeme güçlüğü ve iştahsızlık (diş etlerinin enfeksiyonuyla ilgili) bulunur.
Aşağıdakiler dahil enfeksiyonlara yol açabilecek çeşitli bakteri türleri de vardır:
Köpeklerde anaerobik bakteriyel enfeksiyonlar, oksijenin bulunmadığı veya çok az olduğu ortamlarda yaşayabilen bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlardır. Anaerobik bakteriler, çoğu zaman normal koşullarda çevremizde bulunan bakterilerdir, ancak bazı durumlarda enfeksiyonlara neden olabilirler. Köpeklerde görülen anaerobik bakteriyel enfeksiyonlardan bazıları şunlardır:
Clostridium perfringens: Bu bakteri, köpeklerde en sık rastlanan anaerobik bakteriyel enfeksiyonlardan biridir. Gastrointestinal sistemde enfeksiyonlara ve bazı durumlarda toksinlere bağlı zehirlenmelere neden olabilir.
Clostridium tetani: Bu bakteri, tetanoz adı verilen ve kaslarda sertlik ve kasılmalarla karakterize ciddi bir hastalığa neden olabilir.
Bacteroides fragilis: Bu bakteri, gastrointestinal sistemde, ağızda ve diğer mukoza zarlarında enfeksiyonlara yol açabilir.
Fusobacterium spp.: Bu tür bakteriler, diş eti enfeksiyonları ve deri altı enfeksiyonları gibi çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir.
Prevotella spp.: Bu bakteriler, diş eti enfeksiyonları, abseler ve diğer bazı enfeksiyonlarda rol oynayabilir.
Nedenleri
Anaerobik bakteriyel enfeksiyonun temel nedeni, köpeğin vücudundaki normal bakteri dengesinin bozulmasıdır. Bu, derin yaralanma, travma veya yapılan cerrahi müdehaleler (örneğin, karın ameliyatı veya kırık kemikleri desteklemek için vücuda metal implantlar yerleştirildiğinde) de olabilir.
Teşhis
Veterinerinize, köpeğinizin semptomların başlangıcı ve yaralanmalar, hatta hafif yaralanmalar, köpeğinizin başka bir hayvanla yapmış olabileceği kavgalar, yeme sorunları gibi bu duruma yol açabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir geçmişe dönük bilgi vermeniz gerekecektir.Yakın zamanda geçirilmiş herhangi bir ameliyat var ise bu bilgiyi’de mutlaka iletmelisiniz.
Standart testler arasında kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili bulunur; bunlardan herhangi birinde normalden daha yüksek beyaz kan hücresi çıkarsa veya sistemik enfeksiyon kanıtı gösterebilir. Veteriner hekiminiz, oksijensiz laboratuarda kültürlenmek (büyütülmek) için yaranın etrafındaki doku (deri / kas) ile birlikte herhangi bir irin örneğini alacaktır. Büyüme varsa, bu, anaerobik bakterilerin mevcut olduğunun bir teyidi olarak görülecektir.
Tedavi
Köpeklerde anaerobik bakteriyel enfeksiyonların tedavisi, enfeksiyonun tipine, yayılım yerine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Veteriner hekim, köpeğinize uygun tedavi planını belirlemek için kapsamlı bir muayene yapacak ve gerekli testleri gerçekleştirecektir. Anaerobik bakteriyel enfeksiyonların tedavisi genellikle şu şekilde gerçekleşir:
Antibiyotikler: Anaerobik bakterilere karşı etkili olan özel antibiyotikler kullanılacaktır. Veteriner hekim, enfeksiyonun türüne ve duyarlılık sonuçlarına göre uygun bir antibiyotik reçete edecektir. Antibiyotik tedavisi, genellikle belirli bir süre boyunca devam eder ve düzenli kullanımı önemlidir.
Destekleyici Tedaviler: Ciddi anaerobik enfeksiyonlarda, köpeğinizi desteklemek için sıvı tedavisi ve diğer destekleyici tedaviler uygulanabilir. Bu, dehidrasyonu önlemeye ve genel sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Cerrahi Müdahale: Bazı durumlarda, anaerobik enfeksiyonlarla ilişkili apse veya nekrotik dokuların cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
Enfeksiyonun Yayılımının Kontrolü: Anaerobik bakteriyel enfeksiyonların yayılımını kontrol altına almak için hijyen ve koruyucu önlemler alınmalıdır. Özellikle yaralı veya cerrahi bölgelerin temizliği ve bandaj değişiklikleri önemlidir.
Anaerobik bakteriyel enfeksiyonlar, çoğu zaman ciddi ve tedavi gerektiren durumlardır. Tedavinin etkili olması için reçete edilen ilaçların düzenli ve tam olarak kullanılması, veteriner hekimin önerdiği tüm tedavi adımlarına uyulması önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi, enfeksiyonların komplikasyonlarını önlemeye ve köpeğinizin daha hızlı bir iyileşme süreci geçirmesine yardımcı olacaktır. Herhangi bir şüpheli belirti görürseniz veya köpeğinizde enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, derhal bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir.