Köpeklerde Donma Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri. Köpeklerde donma, derinin 32 derecenin altına veya havanın 0 santigrat derece olan donma noktasının altındaki. Çok soğuklara maruz kaldığında ortaya çıkan bir durumdur.

Bir köpeğin cilde en yakın kan damarları büzülerek tepki verdiğinden, ekstremiteler olumsuz etkilenir. Bazı durumlarda, bir köpeğin dokusunun donduğu görülür. Soğuk hava en çok köpeğin patilerini, kuyruğunu, burnunu ve kulaklarını etkiler.

Köpeğinizde donma belirtileri görürseniz, doğru teşhis ve tedavi için bir veterinere gitmelisiniz. İşte köpeklerde donma belirtileri, nedenleri ve tedavileri hakkında bilmeniz gerekenler.

Köpeklerde Donma Belirtileri

Köpeklerde soğuk durumun tam olarak vücudun neresinde ortaya çıktığına bağlı olarak bir dizi semptom üretir. Çoğu durumda semptomların ortaya çıkması birkaç gün bile sürer.

Dikkat edilmesi gereken en yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Etkilenen alanın çevresinde soluk mavi veya gri renk değişikliği
  • Etkilenen bölge dokunulamayacak kadar soğuk
  • Şişme
  • Etkilenen bölgeye dokunulduğunda ağrı
  • Kabarcıklar
  • Çok kırmızı, iltihaplı cilt veya çok koyu, kararan cilt oluşması.

Köpeklerde Donma Nedenleri

Köpeklerde donma, hayvanlar uzun süre soğuk, donma noktasının altındaki soğuklara maruz kaldığında ortaya çıkar.

Bu durumdan muzdarip olma riski daha yüksek olan köpeklerden bazıları şunlardır:

  • Islak veya nemli köpekler
  • Kısa saçlı daha küçük köpekler
  • Önceden mevcut tıbbi durumları olan yaşlı köpekler

Köpeklerde Donma Tedavileri

Veteriner hekiminiz köpeğinizin soğuk algınlığından yada donma riskinde  olabileceğinden şüphelenirse. Önce köpeği muayene edecek, etkilenen bölgeye çok dikkat edecek ve ayrıca hayvanın tıbbi geçmişini gözden geçirecektir. Fakat Bazı durumlarda, kan ve idrar testleri isteyebilirler.

Her durumda, veterinerin ofisine varmadan önce bazı tedavi adımlarını atmaya başlamak hayati önem taşıdığını unutmayın. İlk olarak, köpeğinizi soğuktan çıkarmalı ve onu sıcak ve kuru bir yere yerleştirmelisiniz.

Köpeğinizi dikkatlice sıcak battaniyelere sarın ve havlulara sarılı sıcak su şişelerini köpeğin vücudunun yakınına yerleştirin.

Veteriner hekim bazen köpeğin vücudunun etkilenen bölgesini ılık suyla ısıtmayı önerir, ancak asla çok sıcak veya kaynar su kullanmayın. Dolayısıyla Veterinere giderken köpeğinizi sıcak tuttuğunuzdan emin olun.

Ancak köpeğinizin donma için aldığı kesin tedavi, yaralanmaların derecesine bağlı olacaktır. Veterinerler bazı durumlarda ağrı kesici ilaç ve antibiyotik reçete eder. En aşırı durumlarda, veteriner hekimlerin ölü doku alanını çıkarmak için cerrahi amputasyon yapmaları gerekir.

Her zaman olduğu gibi, önleme en iyi ilaçtır. Sıcaklık donma noktasının altına düştüğünde köpeğinizi içeri getirin ve dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. Daha yüksek risk altında olan bir köpeğiniz varsa, ekstra önlemler alın ve onları asla gereğinden fazla dışarıda bırakmayın.

Köpeğiniz hiç donma geçirdi mi? Veterineriniz yaraları nasıl tedavi etti? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin! [mas_static_content id=”11435″]

 

Yazar Hakkında