Köpeklerde Kalp Kurdu hastalığı belirtileri nedenleri ve tedavisi hakkında size yol gösterecek bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Kalp kurdu, vucuduna yerleşmiş bir hayvanın kalbinde ve pulmoner arterlerinde yaşayan parazit bir kurttur. Solucan şeklindeki kurtlar, kan dolaşımından geçerek atardamarlara ve hayati organlara zarar verirler ve nihayetinde ilk enfeksiyondan yaklaşık altı ay kadar sonra akciğer damarlarına ve kalp odasına yolculuklarını tamamlarlar. Birkaç yüz solucan, bir köpekte beş ile yedi yıl arası yaşayabilir.Kalp yetmezliği,akciğer iflasları ve diğer organlarda kalıcı hasara neden olur.
Kalp kurtları aynı zamanda kurtlar, çakallar, tilkiler, deniz aslanları ve nadir durumlarda insanlar gibi diğer memeli türlerinde de yaşayan parazitlerdir.Tilki ve çakal gibi yabani bir çok hayvan nufus yoğunluğun artması ve yaşam alanlarına insanların girmesi ile birçok kentsel alanına yakın bir yerde yaşadıklarından, hastalığın önemli taşıyıcıları olarak kabul edilirler.
Kalp Kurdu Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Köpeklerde kalp kurdu hastalığı, Dirofilaria immitis adlı parazitin neden olduğu ciddi ve ölümcül bir enfeksiyondur. Bu parazit, köpeklerin kalp ve akciğerlerinde yaşar ve zamanla kalp ve akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek hayati organlara zarar verebilir. Kalp kurdu hastalığı belirtileri zamanla ilerleyebilir ve enfeksiyonun şiddetine ve köpeğin bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak değişebilir. Bazı yaygın belirtiler şunlardır:
Öksürük: Kalp kurdu hastalığı olan köpeklerde öksürük, sıklıkla zorlayıcı ve kronik olabilir. Bu öksürük, akciğerlere ve hava yollarına yapılan etkilerden kaynaklanabilir.
Solunum Zorluğu: Kalp kurdu hastalığı ilerledikçe, köpeklerde solunum zorluğu görülebilir. Hızlı ve zor nefes alma, hırıltılı solunum ve egzersiz sırasında solunum güçlüğü belirtilere dahil olabilir.
Yorgunluk ve Halsizlik: Kalp kurdu enfeksiyonu, köpeğin enerji seviyesini azaltabilir ve yorgunluk ve halsizlik hissine neden olabilir.
İştah Kaybı ve Kilo Kaybı: Kalp kurdu hastalığı olan köpekler, iştahlarında azalma ve kilo kaybı yaşayabilirler.
Göbek Ve Ayak Bileği Şişliği: Kalp kurdu hastalığı ilerledikçe, karın bölgesinde veya ayak bileklerinde şişlik olabilir.
Soluk veya Açık Renkli Dişetleri: Kalp kurdu hastalığı, köpeğin diş etlerinde solukluk veya açıklık (anemi belirtileri) yaratabilir.
Bulaşma Nedenleri
Kalp kurtları, sivrisinekler yoluyla hayvandan hayvana bulaşır.Kalp kurtlarının üremesi için bir hayvanın en az iki kalp kurdu (bir erkek ve bir dişi) taşıması gerekir.Sivri sineğin hastalık bulaşmış bir köpeği ısırması sonucu kanda dolaşan kalp kurdu larvaları sinek tarafından emilir ve diğer bir köpeği ısırdığında onun kas dokularının altına aktarılır.İki hafta içinde gelişen bu larvalar kan dolaşımına girmeye hazır olurlar; erişkinliğe ulaştıklarında 5 cm ye kadar ulaşabilirler.Larvaların cinsel açıdan olgun yetişkin kalp kurtlarına dönüşmesi yaklaşık 6 ay sürer. Kalp kurtları olgunlaştıktan sonra köpeklerde 5 ila 7 yıl arasında yaşadıkları bilinmektedir.
Kalp kurdu hastalığı, muayene, radyografiler,ultrason ve veteriner hekim tarafından uygulanan bir kan testi ile teşhis edilir.Tüm köpekler, ilkbaharda yılda bir kez verilen önleyici ilaçları kullanmadan önce mutlaka,bir kan testi ile rutin olarak olup olmadığına bakılmalıdır.
Tedavisi
Teşhisten sonra, en iyi tedavi sürecini ve olası riskleri değerlendirmek için enfekte köpeğin kapsamlı bir
incelemesi yapılmalıdır.En yaygın tedavi yöntemi,bu alanda üretilmiş ilaçların köpeklerin kaslarına enjekte edilmesidir. Bu tedavinin başarı oranı yüksektir ve genellikle klinikte hasta köpek misafir edilerek yapılır.Tüm tedavi şekilleri,tedaviden sonra birkaç hafta hayvanın fazla hareket etmemesini gerektirir.Tedaviden sonra, enfeksiyon riskini azaltmak için köpeğinize bu riski önleyici bir ilaç verilmelidir.Parazitler yok olduktan çok sonra bile kalıcı hasar verdiklerinden köpeğin yaşam kalitesini etkileyebilir
Kalp kurdu hastalığı ilerledikçe, evcil hayvanlarda kalp yetmezliği gelişebilir ve karın bölgesindeki aşırı sıvı nedeniyle şişmiş bir göbek görünümü ortaya çıkabilir. Çok sayıda kalp kurdu olan köpekler, kalp içinde ani bir kan akışını engelleyerek yaşamı tehdit eden bir kardiyovasküler çöküş biçimine yol açabilir. Bu, caval sendromu olarak adlandırılır ve aniden başlayan zor nefes alma, soluk diş etleri ve koyu kanlı veya kahve renkli idrarla işaretlenir. Kalp kurdu tıkanıklığı derhal cerrahi müdahaleyle engellenmezse hastalığa yakalanmış pek çok köpek ölür.
Köpeğinizin enerjisinin azaldığını, hasta göründüğünü veya yukarıda açıklanan genel semptomlardan herhangi birini sergilediğini fark ederseniz, lütfen derhal veterinerinize başvurun.Asıl önemli olan ise oluşmadan önce önlemektir bu nedenle aşılarını ihmal etmeyiniz.
Başıboş ve sokağa bırakılmış köpekler,çakallar,kurtlar ve tilkiler gibi bazı vahşi yaşam hayvanları kalp kurtlarının taşıyıcıları olabilir. Sivrisinekler rüzgarla uzak mesafelere savrulur ve enfekte olmuş evcil hayvanların daha önce enfekte olmamış alanlara taşınması da kalp kurdu hastalığının yayılmasına katkıda bulunur.
Kalp kurdu testi hakkında bilmem gerekenler nelerdir:Kalp kurdu hastalığı ciddi, ilerleyici bir hastalıktır. Ne kadar erken tespit edilirse,köpeğinizin iyileşme şansı o kadar artar. Bir köpek enfekte olduğunda erken dönemde pek hastalık belirtisi görünmez.hastalık belirtileri varsa’da, çok azdır, bu nedenle hastalığın varlığını bir veteriner tarafından uygulanan bir kalp kurdu testi ile öğrenilebilir. Test sadece küçük bir kan örneği gerektirir ve kalp kurdu proteinlerinin varlığını tespit ederek çalışır. Bazı veteriner hekimler kalp kurdu testlerini doğrudan hastanelerinde uygularken, diğerleri numuneleri bir teşhis laboratuvarına gönderir. Her iki durumda da sonuçlar hızlı bir şekilde alınır.
Tüm köpekler, kalp kurdu enfeksiyonu için yıllık olarak test edilmelidir ve yıllık sağlık kontrölleri için veterinere gidildiğinde bakılması gereken bir durumdur.7 aylıktan küçük köpekler’de ise (bir köpeğin enfekte olduktan sonra pozitif test sonucu vermesi en az 6 ay sürer), ilk yavruyken veterinere getirdikten 6 ay sonra test edilmeli ve testler her yıl tekrarlanmalıdır.
7 aylıktan büyük ve daha önce koruyucu ilaç almamış köpekler önce test yapıldıktan sonra koruyucu ilaç verilmeli her yıl ilaca devam edilmelidir.
Koruyucu ilaç alsalar her yıl test ettirmeniz gereklidir. İlaçları oldukça etkilidir, ancak köpekler yine de enfekte olabilir. İlacın yalnızca bir dozunu kaçırırsanız veya geç verirseniz, bu köpeğinizi korumasız bırakabilir. İlacı önerildiği gibi verseniz bile, köpeğiniz bir kalp kurdu hapını siz görmeden kusabilir yada tükürebilir. Kalp kurdu önleyicileri ilaçlar oldukça etkilidir, ancak yüzde 100 etkili değildir.