Kuduz

Köpeklerde Kuduz oldukça ciddi sonuçları olan ölümcül bir hastalıktır.Kediler, köpekler ve insanlar dahil tüm memelilerin beyin ve omuriliğini etkileyebilen viral bir durum oluşturur.Bu önlenebilir hastalık, Hawaii dışındaki dünyanın tüm bölgelerinde görülmüştür.. “Kuduz” kelimesinin insanlarda korku uyandırmasının iyi bir nedeni hastalığın % 100’e yakın ölümcül son hazırlamasıdır.

Köpeklerde Kuduz Nedenleri,Korunma ve Tedavisi

Kuduz, virüsün neden olduğu ölümcül bir enfeksiyondur ve tüm memelileri etkileyebilir, köpekler de dahil. Kuduz, bir kez belirtiler başladıktan sonra tedavi edilemez ve ölümle sonuçlanır. İnsanlar için de ciddi bir risk taşıdığı için kuduz aşısı ve önlem almak çok önemlidir.

Bulaşma

Kuduz virüsünün bildirilen birkaç bulaşma yolu vardır.

Çoğunlukla enfekte bir hayvanın ısırmasıyla bulaşır.Daha seyrek olarak, enfekte olmuş bir hayvanın tükürüğübaşka bir hayvanın vücuduna mukoza zarlarından veya açık, taze bir yaradan girdiğinde geçebilir.Köpeğiniz vahşi hayvanlara maruz kalırsa yakalanma riski en yüksek seviyededir. Salgınlar, vahşi hayvan popülasyonlarındaki çeşitliliğe bağlı olarak (yarasalar, kokarcalar ve tilkiler) veya önemli sayıda aşılanmamış, serbest dolaşan köpek ve kedilerin olduğu bölgelerde meydana gelir.

Önlemek

Hastalığı önlemedi en önemli tedbir köpeklerinizin yıllık olarak aşısı yapılmasıdır zaten yasal olarak ta

zorunludur. Köpeğinize aşı yaptırmak onu sadece hastalıktan korumakla kalmaz, aynı zamanda köpeğinizi taşıyıcı bir hayvan ısırırsa da korur. İnsanları ısıran köpeklerin, hastalık taşıyıp taşımadığını anlamak için en az 10 gün hapsedilmesi ve gözlenmesi gerekir.Yabani hayvanlarla temastan kaçınmak da önleme için gereklidir. Köpeğinizi tasmalı gezdirin ve dışarıdayken onu mutlaka gözlemleyin.

Belirtileri

Köpekler, kuduz bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra hemen sonra belirti göstermeyecektir. Semptomlar değişebilir ve belirtilerin ortaya çıkması iki ile sekiz hafta sürebilir.Köpeklerde klasik belirtileri aşağıda yer almaktadır.

Davranış değişiklikleri: Kuduzlu bir köpek, genellikle sakin ve uyumlu davranışından uzaklaşır. Daha saldırgan, huzursuz veya sinirli bir hale gelebilir.

Aşırı tükürük salgısı: Kuduzlu köpeklerde ağız kuruluğu ve yutma güçlüğü nedeniyle aşırı salya salgılanabilir.

İstemsiz kas seğirmeleri: Kuduz, merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olduğu için köpeklerde istemsiz kas seğirmeleri veya titremeleri gözlemlenebilir.

Fiziksel koordinasyon kaybı: Kuduz enfeksiyonu, koordinasyon ve denge bozukluğuna yol açabilir, bu nedenle köpekler titreyebilir, yürümekte zorlanabilir ve düşebilir.

Fobiler ve agresyon: Kuduzlu köpekler, normalden farklı şekilde gürültü, su veya ışıktan korkabilir ve beklenmedik bir şekilde saldırganlaşabilir.

Aşırı huzursuzluk: Köpek sürekli olarak rahatsız bir durumda olabilir, yer değiştirebilir ve kolayca tahrik olabilir.

Ses değişiklikleri: Kuduzlu köpekler normal havlama yerine farklı ve anormal sesler çıkarabilirler.

Kuduz belirtileri, virüsün beyin ve sinir sistemine olan etkilerinden kaynaklanır ve genellikle hastalığın ilk belirtilerini takiben 2-10 gün içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler ortaya çıktığında, köpeğin durumu ciddi ve ölümcül bir hâl alabilir.


Virüsün tükürük yoluyla bulaşması, semptomların ortaya çıkmasından on gün önce gerçekleşebilir.Kuluçka süresi veya ısırmadan sonra klinik belirtilerine kadar geçen süre, sadece günlerden altı aya veya daha uzun süreye kadar değişebilir. Köpeklerde bu süre tipik olarak iki hafta ile dört aydır ve ölüm belirtiler başladıktan bir ile iki hafta sonra meydana gelir.

Köpeklerde belirtilerinin gelişme hızı, köpeğin virüse karşı mevcut herhangi bir bağışıklığına (örneğin, anneden geçmiş,yada eskiden bir ara yapılan aşı) ve ısırığın yerine göre değişebilir.. Şiddetli ve çok fazla ısırık ve ısırığın beyin bölgesine olan yakın mesafesi belirtilerin gösterilme süresini azaltacaktır.

Teşhisi

Canlı hayvanlarda hastalığın teşhisi için kesin bir test yoktur.Direkt floresan antikor testi, teşhis için en doğru testtir, ancak ancak hayvanın beyin dokusundaki ölümünden sonra yapılabilir.Belirtiler ortaya çıktığında tedavisi yoktur. Hastalık ölümle sonuçlanır.Bu nedenle önleyici tebbirleri mutlaka

Köpeklerde Kuduz

Köpeğiniz Hastalığı Taşıyan Bir Hayvanla Teması Olursa Ne Yapmalıyım

a-Acil randevu için veterinerinizi arayın!
b-Evcil hayvanınızı ısıran hayvan hala serbestse, yerel hayvan kontrol görevlileri iletişime geçin; hayvanı en iyi şekilde yakalayıp çevreden uzaklaştırmalarını isteyin.
c-Kuduz virüsü, iki saate kadar evcil hayvanınızın cildinde canlı kalabilir. Bu süre zarfında köpeğinize dokunmamak en iyisidir. Köpeğinize dokunmanız gerekiyorsa, eldiven ve koruyucu kıyafet giyin.
d-Aşıları ile düzenli yapılmış olan olan ve muhtemelen kuduz bir hayvan tarafından ısırılan bir köpeğe de derhal kuduz güçlendirici aşı yapılmalı ve gözlem altında tutulmalıdır..

Kuduz bir hayvanın köpeğinizi ısırmasından sonraki gelişim aşamaları

Prodromal aşamada (ilk aşama), köpek mizaçta belirgin bir değişikliğe uğrar. Sessiz köpekler tedirgin olur ve haraketli köpekler gergin veya utangaç hale gelir.Bu aşama 2-3 gün sürebilir.

Bu aşamayı takiben, klinik hastalık iki farklı formu vardır:

Öfkeli Tip, agresif ,heyecanlı,çok aşırı iştah,yemek ve taş çöp,toprak ne bulursa yemeğe başlar.Sonunda felç başlar ve kuduz hayvan yiyip içemeyebilir. Hidrofobi (su korkusu) köpeklerde kuduzun bir belirtisi değildir. Bu, insanlarda olan hastalığın bir özelliğidir.Köpek sonunda şiddetli bir nöbet geçirerek ölür.

Aptal Tip köpeklerde daha yaygın olanıdır. Ekstremiteleri(Kalçadan başlayan, uyluk, bacak ve ayağı içeren uzuv) içeren ilerleyici felç, yüzde çarpıklık,yutma güçlüğü vardır. Sahipleri sık ​​sık köpeğin ağzına veya boğazına bir şey sıkışmış zannedecekleri durumlar.Hastalık tükürük ile bulaşabileceğinden muayenede yada siz tarafınızda köpeğe eldivensiz yaklaşılmamalı ve ellenmemelidir.

Yazar Hakkında