Köpeklerin Sebepsiz Havlaması sorununu her köpek sahibi yaşamıştır. Akşam için dinlenmek için oturuyorsunuz, birdenbire köpeğiniz havlamaya başlıyor. Siz hiçbir şey görmüyor veya duymuyorsunuz, yani köpeğiniz bir boşluğa havlıyor mu? Odada ruhlar var mı yoksa köpeğiniz sadece kendi sesini mi duymak istiyor? Köpeğiniz hayalet görüyormuş gibi görünse de, bu durumun elbette mantıklı bir nedeni var.
Çevrede köpeğinizin havlamasını açıklayacak hiçbir şey duyamıyor veya göremiyorsunuz diye, bu hiçbir şey olmadığı
anlamına gelmez. Köpekler dünyayı insanlarla aynı şekilde algılamazlar. Görme, işitme ve koku alma gibi duyuları farklı şekilde ayarlanmıştır. Bu, sizin algınızın dışındaki şeyleri hissedebilecekleri anlamına gelir ve bu şeylerin çoğu havlamayı tetikleyebilir.
Köpekler Tiz Sesleri Duyabilir
Köpeklerin Sebepsiz Havlaması mutlaka bir tepkiye dayalıdır. Örneğin, yırtıcı atalarının mirasları sayesinde köpekler insanlardan daha yüksek perdeli sesleri duyabilirler. Bu daha çok farelerin gıcırdamasına benzer. Ve daha yüksek frekanslarda köpekler son derece yumuşak sesleri, insan kulağının algılayabileceğinden çok daha sessiz sesleri bile duyabilir.
Bu, köpeğinizin kulak zarlarını dolduran ve farkında bile olmadığınız bir ses alanı olduğu anlamına gelir. Yani, köpeğiniz hiçbir şeye havlamıyormuş gibi gördüğünüzde, aslında duyamadığınız seslere bir tepki olabilir.
Köpekler Düşük Işıkta Görebilir
Ayrıca köpekler düşük ışıkta insanlardan çok daha iyi görebilirler. Köpeklerin Sebepsiz Havlaması Size zifiri karanlık bir arka bahçe gibi görünen şey, köpeğiniz için şekiller ve hareketlerle doludur. Bunun nedeni, köpeklerin retinalarının (göz küresinin arkasındaki ışık algılama yüzeyi) arkasında yansıtıcı bir tabaka olan tapetum lucidum’a sahip olmalarıdır. Tapetum lucidum, ikinci bir geçiş için ışığı retinadan geri yansıtır ve retinanın daha karanlık koşullarda bile aldığı ışık miktarını arttırır.
Ayrıca köpeklerin retinalarında insanlardan çok daha fazla çubuk bulunur. Bunlar düşük ışıkta çalışan ışık algılayan hücrelerdir. Tüm bu çubuklar, köpeklerin çok fazla ışık olmadan bile iyi görmelerini sağlar. Çubukların bolluğu ve tapetum lucidum sayesinde köpekler, insanların ihtiyaç duyduğu ışığın sadece dörtte biri ile görebilirler. Bu nedenle, köpeğiniz karanlıkta bir şeye havladığında, sizin göremediğiniz bir şeyin gizlendiğini görebilirler.
Köpekler İnanılmaz İyi Koklayabilir
Ve elbette, köpeklerin harika bir koku alma duyusu vardır. İnsanların dünyayı deneyimlemek için birincil duyumuz olarak vizyona güvendiği yerlerde, köpekler kokuya bağlıdır. Tazı gibi bazı ırkların burunları bacaklardadır. Köpeklerin anatomileri sayesinde inanılmaz derecede koklayıcıları vardır. Birincisi, insanlardan çok daha fazla koku alma duyu nöronlarına sahiptirler.
İkincisi, kokuları algılamaya ayrılmış burunda çok daha geniş bir yüzeye sahiptirler. Ayrıca beyinlerinde kokuyu yorumlamaya ayrılmış orantılı olarak daha büyük bir alana sahiptirler. Ve son olarak, vomeronazal organ veya Jacobson organı olarak adlandırılan ve hayvanların iletişim kurmak için kullandıkları kimyasal sinyaller olan feromonları algılayan özel bir koku alma organları vardır.
Bütün bunlar, kavrayışımızın ötesinde bir koku dünyasına katkıda bulunur. Köpekler, tespit etmek için karmaşık makinelere ihtiyaç duyduğumuz kanser gibi hastalıkların kokusunu bile alabilir. Köpeklerin Sebepsiz Havlaması Yani, köpeğinizin neye havladığını bulmak için etrafa bakarken, köpeğiniz etrafta gelen kokuyu koklamış olabilir. Ve kim bilir hangi rahatsız edici kokular köpeğinizi tehlikeye, av veya eğlenceye karşı uyarmıştır.
Köpeğinizin Havlamasını Kabul Edin
Artık köpeğinizin boş olmayan bir şeye havladığını bildiğinize göre, yine de sorunu susturmanız gerekiyor. Rahatsız edici havlamayı durdurmanın birçok yolu vardır, ancak gürültüyü durdurmak için köpeğinize bağırmayın. Köpeğinizin bakış açısından, siz de onu anlamaya çalışın. İnsan dillerini konuşmadıklarını unutmayın, bu yüzden ne söylediğinizi anlamıyorlar.
Sadece senin üzgün olduğunu anlayacaklar ve bunun, ilk etapta havlamalarına neden olan aynı şeyden kaynaklandığını varsayacaklar. Havlama bulaşıcı olduğu için, köpeğinizin davranışı üzerinde tam tersi bir etkiye sahip olabilirsiniz.
Bu tür havlamayı durdurmanın bir yolu, onu kabul etmektir. Sonuçta, köpeğiniz sizi tehlike olarak algıladıkları şeye karşı uyarıyor olabilir. Arka bahçedeki bir tilki veya çakal, köpeğinizin bakış açısından kesinlikle havlamaya değer. Sakin bir “teşekkür ederim” veya “Biliyorum”, diye köpeğinize uyarının duyulduğunu ve her şeyin kontrol altında olduğunu gösterir. Bazı köpekler için onları sakinleştirmek için gereken tek şey bu.
Köpeğinize Sessiz Olması İçin Bir İpucu Öğretin
Ancak bazı köpekler susmazlar ve havlamaya devam edebilirler. Mesajı henüz almadığınızı düşünebilirler veya tespit ettikleri her şeyi incelemek veya takip etmek isteyebilirler. Bu durumda, köpeğinize sessiz olması için bir ipucu öğretmek, havlamayı bırakma zamanının geldiğini anlamasını sağlayacaktır. “Sessiz”, “Sus” veya “Dur” gibi istediğiniz herhangi bir kelimeyi kullanabilirsiniz.
Köpeğinizi sessizliği değerli kılan bir şeyle ödüllendirmek istiyorsanız, köpeğinizin bayıldığı lezzetli kokulu ikramlarla başlayın. Ardından, köpeğinizin havlamasını tetikleyin. Kapı zilini çalmak veya kapıyı çalmak çoğu zaman işe yarar. Şimdi köpeğinizin havlamayı bırakmasını bekleyin.
Yaptıkları anda, o ikramlardan birini ağzına atın. Bunu köpeğinizin anlayacağı kadar tekrarlayın, köpeğiniz sessizliğin ödül kazandırdığını fark etmeye başlayacaktır. Şimdi, tedaviyi vermeden önce daha uzun ve daha uzun sessizlik süreleri bekleyebilirsiniz. Köpeğinizin havlamayı bırakmak üzere olduğunu öğrendikten sonra sessiz ipucunuzu ekleyin.
Köpeğiniz hevesli bir havlayıcıysa, sizin biraz sessiz kalmanız gerekebilir. Bunu yapmak için, favori bir oyuncakla dikkatlerini çekmeye çalışın. Veya tedaviyi doğrudan burnunun üzerinde tutabilirsiniz. Lezzetli kokuyu soluyacak kadar uzun süre havlamayı kesmeliler. Sessiz kalır kalmaz köpeğinizi ödüllendirin. . Tam olarak neyi ödüllendirdiğinizi anlamalarına yardımcı olmak için köpeğinizin sessizleştiği anı işaretlemek için bir tıklayıcı veya işaretleyici kelime kullanın.
Köpeğinize nasıl anlaşabileceğinizi öğretirken sessiz ipucunu da öğretebilirsiniz. İki ipucunu aynı anda öğretmek zor olabilir, ancak konuşma egzersizi sırasında köpeğiniz havlayıp duracağından, antrenman seansınızda her iki ipucundan faydalanabilir ve her iki ipucunu da oluşturabilirsiniz.
[mas_static_content id=”11435″]