Sloughi Köpeği Amerikan ırkı gibi görünmesine rağmen göçebe berberi halkına eşlik eden Kuzey Afrika’da ortaya çıkan bir köpektir.
Sloughi Özellikleri
Fiziksel Özellikleri
Sloughi, Afrika kökenli bir tazı ırkıdır ve atletik, zarif bir görünüme sahiptir. Sloughi köpeğinin fiziksel özellikleri şunlar olabilir:
Boyut: Sloughi ortalama olarak 60-70 cm omuz yüksekliğine sahip olabilir. Erkekler dişilerden genellikle biraz daha büyük olabilir.
Ağırlık: Sloughi’nin ağırlığı, cinsiyetine ve genetik varyasyonlara bağlı olarak 15-27 kg arasında değişebilir.
Vücut Yapısı: Sloughi, ince ve atletik bir vücuda sahiptir. Kaslı, uzun bacakları ve uzun bir boyunları vardır. Göğüsleri derin ve geniştir.
Baş: Sloughi’nin başı uzun, ince ve zariftir. Yüzü keskin ve zarif bir ifadeye sahiptir. Gözleri büyük ve badem şeklindedir, genellikle koyu renklidir. Kulakları üçgen şeklinde ve yüksekte taşınır.
Gözler: Sloughi’nin gözleri büyük ve parlak bir ifadeye sahiptir. Göz rengi genellikle kahverengidir.
Kuyruk: Kuyruğu ince ve uzundur. Genellikle kavisli bir şekilde yukarı doğru taşınır.
Tüy Doku: Sloughi’nin tüyleri kısa, sıkı ve pürüzsüzdür. Tüy rengi çeşitli olabilir, ancak genellikle kum, kum rengi, kahverengi veya kırmızı tonlarda olur.
Hareket Tarzı: Sloughi hızlı, zarif ve koordineli bir şekilde hareket eder. Bu köpekler tazı özellikleri taşıdığı için yüksek hızlara ulaşabilirler.
Sloughi, tazı olarak sınıflandırıldığı için koşu ve avcılık yetenekleriyle tanınır. Aynı zamanda zarif görünümü ve hassas kişiliğiyle bir aile köpeği olarak da popülerdir.
Karakteri
Güçlü bir av içgüdüsü vardır. Kediler ve küçük köpekler, onlarla birlikte büyümedikçe yanında kesinlikle güvende değildir. Beraber büyümüş olsalar bile onları av olarak görmeyeceğinin bir garantisi yoktur bu nedenle yalnız bırakmamanız önerilir. Evde küçük evcil hayvanlarla iyi geçinen köpeğiniz onları dışarıda koşarken gördüğü takdirde onun arkadaşı olduklarını unutabilir ve avlamaya çalışabilir.
Kesinlikle tanımadığı kedileri veya diğer küçük hayvanları kovalamakta tereddüt etmeyecektir bu yüzden her zaman tasmalı olarak dolaştırılmalıdır.Avını gören bir Sloughi sadece ona odaklanır nefes kesici bir hıza ve etkileyici bir dayanıklılığa sahiptir.
Gururlu ve bağımsız bir türdür.Olumlu pekiştirmeyle yapılacak eğitimlere olumlu tepki verecektir ancak cezalandırma veya sert yöntemler onları sorunlu bir köpek yapmaktan başka bir işe yaramaz.Yavruların yeni insanlara ve çevreye kapsamlı bir sosyalleşmeye ihtiyacı vardır ve büyük köpekler bile yaşamları boyunca sosyalleşmeye devam etmelidir.
Hassas ve akıllıdı,ailesine karşı oldukça sevecendir.Buırk tıpkı binlerce yıldır göçebe Berberilerin çadırlarında yaşamaya alıştığı için şimdide iç mekanlarda yaşaması gereken bir köpektir.Aileleriyle çok yakın bir bağlar kurdukları için dışarıda ayrı beslemek çok zordur.
Köpeğinizi eve getirdiğiniz gün eğitmeye başlayın.8 haftalıkken bile, ona öğrettiğiniz her şeyi öğrenebilir.Eğitime başlamak için 6 aylık olana kadar beklemeyin yoksa başa çıkmanız gereken daha büyük, daha dik başlı bir köpeğiniz olacaktır.Mümkünse, onu 10 ila 12 haftalıkken sosyalleştirmeye diğer köpeklerle tanıştırmaya başlayın.
Özellikle bir Sloughi köpek yavrusu ile onu birçok yeni duruma, insana ve yere erkenden tanıtın ve hayatı boyunca sosyalleşmeye devam edin.Genellikle küçük çocuklarla iyi geçinirler ancak hem çocuğun hem de köpeğin olumlu etkileşimlerden zevk almasını sağlamak için bu etkileşimler için gözetim önerilir.
Tarihi
Azawakh köpekleri ile benzer görünmelerine karşın farklı coğrafi bölgelerden geliyorlar ve farklı standartlara sahip birbirlerinden ayrı ırklardır.Sloughis başlangıçta çakal, ceylan ve çöl tavşanı avlamak için kullanılıyordu.Başlangıçta Fas, Tunus, Libya ve Cezayir’de bulunan Kuzey Afrika Berberi halkının yanında yer alan köpeklerdir..
Avrupa’ya ilk kez 19. yüzyılda Kuzey Afrika’da konuşlanmış askerlerin onları kendi evelerine getirmesiyle geldi.Federation Cynologique Internationale, cinsi 1935’te tanıdı, ancak 2. Dünya Savaşı sırasında yetiştirme projeleri kesintiye uğradı. Cezayir’deki Fransız savaşı nedeniyle, Avrupalılar 1960’ların sonlarına kadar köpekleri üretmediler.
1973’te ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edildi. United Kennel Club, ırkı 1995 yılında tanıdı. American Kennel Club hala tanımamaktadır.