Yavru Köpek Bakım

Yavru Köpek Bakımı oldukça dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur;köpekler küçüklük dönemleri hastalıklara karşı en zayıf oldukları zamanlardır.

Yavru Köpek Bakımı

1-Beslenme

Süt Emme Dönemi:Yavru köpekler 5-6 haftalık oluncaya kadar anne sütü içerler ve bu süreç oldukça

önemlidir. Anne sütünde yer alan antikorlar yavrunun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.Bu süre içinde farklı bir besin vermeye gerek yoktur.

Yavru Köpek Bakımı

1.5 Ay-1 Yaş Arası:Yavru köpek bu dönemde mama tüketebileceği için kalsiyum ve fosfor oranı iyi olan mamalarla beslenmesi uygun olacaktır;mutlaka köpeğinize besin değerleri doğru olan kaliteli mamalarla besleyin.İskelet gelişiminin temeli bu aydan sonra atılmaya başlayacağı için kaliteli mama çok önemlidir.Kalsiyuma çok ihtiyaçları olduğunda mamaya takviye günde 50 gr tatlı lor peyniri verebilirsiniz.

Yavru köpekler 1 yaşına kadar hızlı bir büyüme gösterdiklerinden mutlaka doğru miktarda protein almaları gerekir aksi halde kas dokuları yeterince oluşmayacağından sağlık sorunları karşınıza çıkacaktır.Doğru beslemek fazla yiyecek vermek değildir;gerektiği kadar vermektir.Çok fazla besin alımı köpeklerde kilo yapacağından özellikle eklem hastalıklarına yol açar ve tedavisi sadece ameliyattır.

Kullanacağınız Mamanın İçeriği:Kırmızı Et Proteini, buğday, buğday glüten, kurutulmuş kümes hayvanlarıproteini, pirinç, hayvansal yağ, mısır unu,pancar küspesi, kurutulmuş yumurta, kalsiyum fosfat, balık yağı, potasyum klorür, sodyum klorür, mineraller,kolostrum, DL-Metionin.Antioksidan,Tokoferol (doğal E Vitamini),A Vitamini,D3 Vitamini,E Vitamini,C Vitamini olması yavru köpeğiniz için uygun olacaktır.

Mama miktarını ayarlarken mutlaka üreticinin ambalajın arkasında yer alan ay ve kg göstergesinde belirtiği miktarları yavru köpeğinize verin.Ayrıca yukarıda belirtilen vitamin ve protein miktarları köpeklerin ırklarına göre değişeceğinden mama ambalajlarında küçük ırk,orta ırk,büyük ırk gibi ifadeler yer alır sizin köpeğiniz hangi sınıfa giriyorsa o ibareyi taşıyan mamayı alınız.

Mamanın Verilme Sıklığı:Yavru köpeklerin bakımında mama verilme sıklığı oldukça önemlidir.Sindirim sitemleri yeterince gelişmemiş olduğundan günlük ihtiyaçlarını tek seferde vermek köpeğiniz’de mide dönmesine yol açacağı için bu hatanız ölümüne yol açabilir;doğru olan günlük ihtiyacı olan miktarı 4 er saat arayla 3-5 parçaya bölerek farklı zaman dilimlerinde vermektir.1 Yaşına kadar uygulamanız gereken bir yöntemdir.Mutlaka köpeğinizin belli aralıklarla kilo kontrolünü yaparak mama miktarının doğru olduğuna emin olun.

Mama Değişimi:öpeklerde ani mama değişiklikleri içerik farklılığından dolayı kusma ishal, gaz vs semptomlara yol açabilir.En az 3 günde İdeal 7 günlük geçiş süresi Önceki yemin miktarı azaltılırken yeni yemin miktarı artırılır.7 günlük geçişi kolaylıkla tolere edebilirler.

Köpeklere vermemeniz Gereken Yiyecekler:Yapay tatlandırıcı,Alkol,Avokado,Kafein,Kafein,Çikolata,Kızarmış ve yağlı yiyecekler,Sarımsak ve soğan,Üzüm ve kuru üzüm,Çerezler,Süt, krema

Yavru Köpek Sağlığı

Yavru köpekler sağlık konusunda ilk 6 ay’lık oluncaya kadar çok hassastırlar ve dikkatli olunması yaşamlarını sürdürebilmeleri için çok önemlidir.Özellikle sütten kesildikten sonra koruyucu antikor alımları durduğu için dış etkenlere çok açık hale gelirler.Sütten kesildikten sonra mutlaka aşılara başlanmalıdır.

Yavru Köpek Bakımı

Aşı Takvimi:Aşağıda yavru köpeğinize yaptıracağınız aşılar ve zamanları yer almaktadır.İç ve dış parazit aşıları her 60 günde bir tekrarlanmalıdır.

6.Hafta: Puppy DP, Köpek İç ve Dış Parazit Uygulamaları

8.Hafta: 1.Karma Aşı, İç Parazit Uygulamasının Tekrarı

9.Hafta: 1. Broşin Aşı

10.Hafta: 1.Corona Aşı

11.Hafta: 2.Broşin Aşı

12.Hafta: 1.Lyme Aşı, 2. Karma aşı

13.Hafta: Kuduz Aşısı

14.Hafta: 2.Corona Aşı

15.Hafta: 2.Lyme Aşı

16 Hafta: 3. Karma Aşı, İç ve Dış Parazit Uygulamaları

Diş Dökümü:Yavru köpeklerde 4-6 aylık arası süt dişleri dökülür yerine kalıcı dişler çıkar bu süreçte çok fazla diş kaşıntısı olacağı için mutlaka kemirmeleri için çeşitli diş oyuncakları verilmelidir. Tartar oluşumunu önlemek için kalıcı dişler çıktıktan sonra ise haftada bir kemik tercihen kuzu bacağı kemirmeleri için sağlanmalıdır.

Tüy Bakımı:Köpekleriniz mevsime bağlı olarak çok yada az mutlaka tüt dökeceklerdir. Ölü tüylerin taraklarla taranması yavru köpeklerin cilt sağlığı açısından önemlidir.Özellikle uzun tüylü köpeklerde tüylerde düğümlenme olacağından mutlaka bunları açmak gereklidir.Tarama işlemi tüylere yapışmış kirleride temizleyeceği için yavru köpek için oldukça faydalıdır.

Ruh Sağlığı:Öncelikle bir yavru annesinden 60 günden önce ayrılmamalıdır;bu süre içinde hem kardeşleriyle sosyalleşir hemde annesinden yapmaması gereken bir çok şeyi öğrenir.Piskolojik olarakta annesinin yanında olmasına ihtiyacı vardır;tam bu nedenle yavru köpek alanlara bir saat alıp yayına koymaları önerilir nedeni’nide annenin kalp atışlarını taklit etmesi gösterilir.

Yavru köpeğinize mutlaka oyuncak yada benzer oynanabileceği nesleler vermelisiniz aksi halde siz yokken çevresindeki her şeye zarar verecek,sinirli bir yapıya bürünecektir.Severken mutlaka yumuşak bir ses tonuyla ve sakin hareketlerle sevin,sert hareketlerle severseniz ilerde size aynı şekilde geri dönecektir.

Yazar Hakkında