Yayla Kedisi (Highlander) ilk olarak 1993 yılında Joe Childers adlı bir yetiştirici tarafından geliştirildi. Amaç, çarpıcı bir vahşi kedi görünümünü sosyal ve eğlenceli kişilik özellikleriyle birleştiren evcil bir kedi üretmekti. Başlangıçta adında Lynx kelimesi olmasına rağmen, karışık cins aslında herhangi bir vahşi kedi geni içermez.
Yayla Kedilerini, 2008 yılında Uluslararası Kedi Derneği (TİKA) tarafından resmen kabul edildi.
Boyut
Yayla Kedi orta ila büyük boy bir kedidir. Her zaman olduğu gibi, tam boyut standartları değişebilir.
Çoğu Yayla Kedisi, 5 ila 9 kilo ağırlığındadır. Bununla birlikte, birçoğu ortalamadan daha küçük veya daha büyük olabilir.
Kişilik
Yayla kedileri (Highlander) atletik ve enerjik kedilerdir. Çevreye etkileşimli oyuncaklar eklemenin yanı sıra, etrafta koşabilecekleri yeterince geniş bir yaşam alanı sağlayabilmeniz gerekmektedir.
Bu kedi çok zeki bir kedidir. Çoğu durumda onlara getirme ve çekme oyunları öğretilebilirsiniz.
Yayla Kedisi iyimser yanını dengeleyen bu kediler aynı zamanda çok sosyal ve sevgi doludur. İnsanların etrafında olmaktan ve onlarla etkileşime girmekten hoşlanırlar. Miraslarına büyük kedi açısına rağmen, hayatlarındaki insanlara karşı şefkatlidirler. Kedi aynı zamanda yeni bir oyun arkadaşı gibi davranarak çocukların yanında da başarılıdır.
Diğer kedi ırklarının çoğundan farklı olarak, Yayla Kedisi suyu da sever. Bu yüzden onları küvette veya akan musluktan suyla oynarken görünce şaşırmayın.
Sağlık
Yaylalılar genellikle sağlıklı kediler olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, Desert Lynx ve Jungle Curl ırklarının karşılaştığı aynı koşullara yatkın olabilirler. Her zaman olduğu gibi, kedinizin veterineriyle düzenli sağlık ziyaretleri planlamak önemlidir.
Yayla Kedi ile ilişkili bilinen herhangi bir cinse özgü sağlık sorunu yoktur, ancak kedinizin sıkıntı veya acı içinde olabileceğine dair işaretlere her zaman dikkat edin.
Bakım
Tüm kedilerde olduğu gibi, herhangi bir sağlık sorununu erken tespit etmek için düzenli veteriner kontrollerini sürdürmeniz önemlidir. Veterineriniz, kedinizi sağlıklı tutacak bir bakım rutini geliştirmenize yardımcı olabilmektedir.
Veterinerinizle yıllık sağlık ziyaretleri planlamanın ötesinde, Yayla Kedinizi yaşam ortamına bir tırmalama direği eklemek istemeniz gerçekten önemlidir. Bu, sağlıklı kaşınmayı teşvik etmeye ve kedinin tırnaklarını iyi durumda tutmaya yardımcı olacaktır.
Kedinizin kulakları ayrıca kir birikmesi veya olası enfeksiyon belirtileri için düzenli olarak incelenmelidir. Ayrıca, kedinizin uyacak düzenli bir diş fırçalama rejimine başlama konusunda veterinerinizle konuşmanız tavsiye edilmektedir. Veterineriniz size belirli markalar ve teknikler hakkında tavsiyelerde bulunacaktır.
Yayla Kedi karışık ırkının normalden daha fazla egzersiz yapması gerektiğinin altını çizmek önemlidir. bu nedenle bir kediyi benimsemeden önce evinize en az bir kedi ağacı veya interaktif mobilya parçası eklediğinizden emin olun.
Ceket Rengi Ve Bakımı
Yayla Kedi, çok çeşitli renk ve desenlerde göreceğiniz karışık bir kedi türüdür. Bunları düz kaplama renkleri veya tekir veya vaşak noktası işaretleriyle görmek yaygındır.
Tımar söz konusu olduğunda, çoğu Yayla Kedisi oldukça az bakım gerektirir. Ve kısa tüyleri yalnızca haftada bir hızlı tarama gerektirir. Bu, tüy yumağı ve paspas oluşma olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bazı Kediler uzun tüylü kedigiller olduğu unutulmamalıdır. Bu durumda günlük fırçalama seanslarına daha yakın olmanız gerekir.
İklim açısından, Bu Kedi tür ortama uyarlar. Bununla birlikte, sıcak aylarda her zaman yeterli gölge ve temiz su bulunduğundan emin olmalısınız.
Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar
Yayla Kedi, küçük çocuklarla çok iyi iş yapan süper arkadaş canlısı ve giden bir kedidir. Sadece erken sosyalleşmenin gerçekleştiğinden ve her iki tarafta da sınırların doğru bir şekilde belirlendiğinden emin olun ve çocuklar ile kediler arasındaki erken etkileşimleri denetleyin.
Diğer ev hayvanları söz konusu olduğunda, Yayla Kedileri, köpekler de dahil olmak üzere birçok evcil hayvanla iyi geçinmektedir. Yeni kedi ile mevcut evcil hayvanlar arasındaki erken etkileşimleri daima denetleyin. [mas_static_content id=”11435″]